Myter om räckvidd och batteritid för elbilar

Ladda elbil

För dig med elbil finns det många bonusar att ta del av. Dessutom subventioneras mycket av kostnaden för exempelvis en laddbox för dig som privatperson. Det lönar sig att vara grön, och i takt med forskningens framsteg kommer ju också priset att sjunka, som ett led i att man vill vara konkurrenskraftig på marknaden.

 

Hos Transportstyrelsen kan man ansöka om bonus för bilar med lågt klimatavtryck. Då gäller det att vara snabb eftersom det kommer in många ansökningar och pengarna brukar ta slut fort. Det finns många andra typer av ladda hemma stöd att få av staten. Så en ny webbplats om elbilar och elfordon där du kan läsa mycket kring olika laddstationer.

 

Det talas mycket om räckviddsångest och att det finns för få laddstationer sett till antal bilar. Dock måste man komma ihåg att elbilarna idag har en väldigt lång batteritid, och det finns många platser att ladda på, det mesta är myter som legat kvar sen gröna bilar kom in i marknaden och var helt nya. I många fall har dessa bilar lika lång räckvidd som en vanlig fossildriven bil. Vissa talar också om acceleration och att klimatvänliga bilar inte kör lika bra och snabbt, men detta är inte sant. Detta är, precis som myten om räckvidd, en kvarleva från tiden då elbilarna var helt nya. Dessa bilar kör mjukare och tystare, till skillnad från fossildrivna bilar och är objektivt mycket skönare att köra och åka i under längre sträckor.

 

Dock måste man som bilägare av denna typ tänka på att det är tyst för dig och dina passagerare, alltså är det också tyst och ljudlöst för fotgängare som kanske inte kan höra din bil komma. Du måste alltså vara mer vaksam och inte alltid lita på att människor som går och cyklar hör dig. Detsamma gäller andra bilar.
Om du är rädd för räckvidden finns möjligheten att installera en laddbox elbil hemma i garaget, då kan du alltid åka hemifrån med en fulladdad bil.